למרות שבישראל קיימים כמה סוגי של כרטיסי חיוב, רבים מתבלבלים ונוטים להתייחס לכל כרטיס כאל כרטיס אשראי. כדי שתוכלו להשתמש בכרטיס המתאים ביותר לכם ולצרכים שלכם, כדי להכיר את כל סוגי הכרטיסים, אשר משמשים לביצוע עסקאות, ולמעשה מהווים אלטרנטיבה לתשלום במזומן.
קודם כל, מה זה כרטיס אשראי?
יש פקטור אחד שמבדיל בין כרטיס אשראי לבין כרטיסי חיוב אחרים, וזהו מועד החיוב של העסקאות בכרטיס. כרטיסי אשראי נקראים כך מכיוון שהבעלים שלהם מקבלים אשראי, קרדיט, לביצוע עסקאות. כלומר, הם יכולים לשלם בכל רגע נתון, והחיוב מתבצע רק פעם בחודש, במועד שנקבע מראש.
יש שני סוגים של כרטיסים כאלה בישראל:
כרטיס חיוב נדחה - זהו כרטיס אשראי בצורתו הרגילה והפשוטה ביותר, שכולנו מכירים. מקבלים מסגרת אשראי, ובכל חודש ניתן לבצע עסקאות עד שמגיעים אליה, ולשלם במועד החיוב.
כרטיס אשראי מתגלגל - זהו הסוג הנפוץ ביותר בארצות הברית. גם בארץ הבנקים וחברות האשראי מציעות אותו, אך רבים נמנעים ממנו בשל השם הרע שיצא לו. בפועל, הכרטיס יכול להיות יעיל ומשתלם, אך צריך לדעת להשתמש בו, ולהכיר את הסכנות הטמונות בו. מדובר בכרטיס בו ניתן לשלם בכל חודש רק חלק מסך העסקאות שבוצעו, ואת היתרה לדחות לחודש הבא, כאשר הסכום הדחוי עובר לקרן צוברת ריבית.
כרטיס חיוב מיידי - דביט
סוג נוסף של כרטיס חיוב הוא כרטיס הדביט, אשר מונפק רק על ידי הבנקים ולא על ידי חברות האשראי. בכרטיס זה אין מסגרת לביצוע עסקאות, והוא למעשה התחליף הישיר ביותר לשימוש במזומן. בכל פעם שמשלמים איתו, נבדקת היתרה בבנק ואם היא חיובית, העסקה מאושרת והחיוב מתבצע באופן מיידי.
לעומת כרטיס אשראי, החזקת כרטיס כזה נחשבת כצעד חכם מאוד, מכיוון שהוא מאפשר שליטה בהוצאות וחושף אתם להרבה פחות סיכונים. בכרטיס חיוב מיידי העלויות יחסית נמוכות (דמי כרטיס, עמלות), אך קחו בחשבון שתוכנית ההטבות לרוב פחות מקיפה.
כרטיס נטען
בדומה לכרטיס דביט, בסוג זה של כרטיסים, החיוב מתבצע באופן מיידי ואין מסגרת אשראי. אז מה ההבדל? בכרטיס נטען החיוב לא מתבצע מהכסף שיש לכם בחשבון הבנק, אלא מסכום כסף מסוים שנטען אליו מראש. כמובן שתמיד ניתן להוסיף כסף לכרטיס, אבל הוא מאפשר לעשות סדר במצב הפיננסי ולשלם רק בכסף שבאמת יש לכם.
אפשר להזמין כרטיס נטען מכמה גופים, אך הדוגמה הכי בולטת היא בנק הדואר, שמנפיק אותם עבור תשלום בחו"ל או באתרי קניות זרים.
כרטיס מתנה
גיפט קארדים הם למעשה תת-סוג של כרטיסים נטענים. בדרך כלל מקבלים אותם מאחרים, שעליהם כבר טעון סכום מסוים, לרכישה בבית עסק או רשת ספציפיים, או במספר מקומות. תנאי הרכישה (כמו הגבלה על כפל מבצעים) קבועים מראש בכרטיס, כך שבפועל יכול להיות שהם שווים קצת פחות מהסכום שיש בהם.